\
כיצד להתמודד עם משתתפים דומיננטיים מדי בפגישה

בעולם העסקי המודרני, פגישות הופכות להיות מרכיב מרכזי בהנחיית השיח וקידום האג'נדה של כל עסק. כשמדובר בעסקים קטנים ובינוניים, הפגישות לא רק מספקות הזדמנות למשתפים לשתף רעיונות ולהציג יוזמות, אלא גם ממלאות תפקיד קרדינלי בהשגת הסכמות והחלטות. עם זאת, לעיתים מתמודדים אנו עם אתגר משמעותי – משתתפים דומיננטיים מדי בפגישה, אשר עשויים לשלוט בשיח ולהשפיע על הקצב והכיוון של הדיון, דבר המוביל לתחושות של תסכול בקרב שאר המשתתפים.

בעל עסק מפיק פגישות לא רק כדי לקדם את האינטרסים שלו, אלא גם כדי להעניק קול לכל המעורבים. כאשר משתתפים דומיננטיים גוברים על אחרים, הכוונה המקורית הזו נשחקת, ולעיתים אף עלולה להוביל למידע חסר או להחלטות שגויות. חשוב להבין כיצד ניתן להתמודד עם תופעה זו על מנת ליצור סביבה שוויונית ומועילה יותר לכולם.

אחת הדרכים הכדאיות בהן נוכל להתמודד עם משתתפים דומיננטיים מדי היא לציין מראש את החוקיות וכללי ההתנהגות בפגישה. ניתן לקבוע כאלו בתחילת המפגש, שבהם יובהר כי כל המשתתפים מוזמנים לשתף את דעתם. אמירה כזו יכולה ליצור סביבה שבה כולם מרגישים שהקול שלהם נשמע. לדוגמה, באחת הפגישות שלנו, קבענו כללים ברורים לגבי שטח הפעולה של כל משתתף, ופנינו לכל אחד בנפרד כדי לוודא שהם מרגישים נוח לדבר.

חוקיות כזו צריכה להיות ביסודיות, וכדאי לציין גם את החשיבות של האזנה פעילה. כאשר אחת הדומיננטיות המשפטיות היא כזו של דיון עם שיח פתוח, חשוב להזכיר למשתתפים שעליהם להקשיב ולהבין את דברי כל אחד ואחד ולהימנע מהתפרצות. אם נזכור, ייתכן שיהיו רגעים בפגישה שבהם יהיה צורך להפסיק את הדומיננטיות של אחד או שניים מתוך הכוונה להעצים את השאר.

אף על פי שהשתלבות אנשים דומיננטיים מדי עשויה להיראות כמשהו שלא ניתן לשלוט עליו, תכנון מוקדם יכול לעשות הבדל משמעותי. אנו יכולים לקבוע סדר יום מפורט מראש, ולחלק את הזמן המוקצב לכל נושא לדיון, שכולם יקבלו הזדמנות לשוחח. במקרים כאלה, ניתן גם להשתמש בטכניקות של סבב דיבור, שבהן כל אחד מדבר בתורו, כך שהשיח לא יתנהל סביב אנשים מסוימים בלבד.

בעיה נוספת היא שהשמירה על חוקים לא תמיד קלה. ישנם משתתפים שלא מתכוונים רע אבל לא תמיד מבינים את ההשפעה השנויה במחלוקת שיש להם על דיון. יש לזכור כי זו לא רק אחריות של המוביל, אלא של כל המשתתפים שמבינים את הכוח שבעמידה מלאה על החברה. עיתים, מומלץ לפנות למשתתף הדומיננטי ולברר לגבי הכוונות שלו – האם הוא מבקש להעלות רעיון חדש, או האם הוא פשוט מתלהב מדי מהנושא?

באותה מידה, חשוב ליישם שיחות פרטיות לאחר הפגישות עם המשתתפים השונים, ובפרט עם אלו שהיו דומיננטיים. בדיונים אלו ניתן להבין טוב יותר את הקשיים שהם חווים, מה המניע שלהם להיות כל כך נוכחים בפגישה, ואולי גם להסביר להם את ההשפעה שיש לכך על שאר המשתתפים. שיחה מסוג זה יכולה לשפר את הדינמיקה בקבוצה באופן משמעותי ולגרום למשתתפים להבין שעליהם להקשיב גם לשאר דעתם של עמיתים.

גם כשצריך להתמודד עם דומיננטיות, כדאי לנסות לאתר גם את היתרונות שבכך. לדוגמה, לעיתים משתתף דומיננטי יכול להביא תובנות עמוקות ורעיונות יצירתיים. כאשר אנו מזהים את התרומות שלהם, ניתן לנסות לנתב את השיחה כך שיביאו את רעיונותיהם מבלי להתעלם מהשאר. אנו יכולים לשאול שאלות, להציע סבבים שבהם כל אחד יוכל לשתף, ואפילו להיעזר במנחה מקצועי שיכול להקל על שולחן הדיונים.

לבסוף, כאשר אנו נתקלים במשתתפים דומיננטיים בפגישות, עלינו להיזכר כי החוויה הפגישה היא טכנית אך גם רגשית. לכן, מאוד חשוב לאזן את הכוח שבדיבור עם הכוח שבשיח. עלינו לחזק את הקשרים בחברה ולוודא שכולם מרגישים נוכחים ומוערכים. זכרו כי פגישה מוצלחת לא נמדדת רק ברעיונות שהוצגו, אלא גם בחוויות שהשירה זו יצרה.

במאבק שלנו עם משתתפים דומיננטיים, אנו לא רק נלחמים כדי להחזיר את השיח למקום הראוי, אלא גם פועלים כדי לקדם תרבות עסקית של הקשבה, שיתוף ושיתוף פעולה. איננו צריכים לראות את הדומיננטיות כאויב, אלא כהזדמנות ליצירה ואירוח שיח פורה ומגוון. בכך נוכל לחולל שינוי לא רק בפגישותינו, אלא בכל הדינמיקה של העסקים שלנו – ולהנחות את הדרך להצלחה משותפת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *