
בתחום העסקי התחרותי של היום, כל פרט קטן יכול להוות את ההבדל בין הצלחה לכישלון. אחת מהאסטרטגיות החשובות ביותר שמעטים מעמידים באור הזרקורים היא תזונה נכונה והשפעתה על מצב הרוח והאנרגיה. כבעלי עסקים, אנו עדים מדי יום להשלכות של מצב רוח נמוך ומחסור באנרגיה על עבודתנו; ימי עבודה מעייפים, תסכולים חוזרים ונשנים, ואפילו החלטות שגויות כתוצאה מעייפות נפשית. במאמר זה, נציג את הקשר בין תזונה נכונה לבין שיפור מצב הרוח והאנרגיה, עם דגש על כיצד ניתן ליישם זאת בעסק שלנו.
תזונה נכונה אינה משמעה רק שמירה על דיאטות מגבילות או צום ארוך, אלא הכוונה להרגלי אכילה שמבוססים על קבלת רכיבי תזונה איכותיים ומאוזנים. דוגמאות לעקרונות בסיסיים של תזונה נכונה כוללות צריכת פירות וירקות טריים, חלבונים רזים, דגנים מלאים ושומנים בריאים. השאיפה היא לייצר איזון בין כל מרכיב ולספק לגוף שלנו את הדלק הנחוץ לו, גם פיזית וגם נפשית.
שימוש במזונות עשירים באומגה-3, כמו דגים סודיים, אגוזים ושמן זית, מסייע בשיפור מצב הרוח. מחקרים מראים כי חומצות שומן אלו משפרות את פעילות המוח ומפחיתות את הסיכון לדיכאון. בעלי עסקים שימשו דגים בתפריט העבודה שלהם לישיבות או פגישות ימצאו את העובדים מאוזנים יותר ובעלי יכולת ריכוז גבוהה יותר. דמיינו לכם ישיבת צוות שבה כל משתתף מגיע עם רמת אנרגיה גבוהה ומצב רוח מרומם – שינוי כזה יכול להשפיע ישירות על תוצאות העסק.
בנוסף לאומגה-3, יש להתייחס גם לפחמימות מורכבות, הנמצאות בדגנים מלאים כמו אורז חום ושיפון. פחמימות אלו משחררות סוכרים לגוף באופן הדרגתי, ומונעות ירידות חדות ברמות האנרגיה. ההרגשה של עייפות ותשישות מופיעה במקרים רבים כאשר אנחנו צורכים פחמימות פשוטות, אשר גורמות לעלייה מהירה ורצינית ברמות הסוכר בדם ואחר כך לירידה חדה. חיבור אמיתי בין ההבנה הזו לבין תכנון תפריט יום העבודה יכול להוביל לעסק רענן, ערני ופורה יותר.
באופן מקביל, חשוב להכיר את ההשפעה שיש לתזונה על מצב הרוח. זהו נושא שזוכה יותר ויותר לתשומת לב במחקרים אקדמיים. חומרים דוגמת סרוטונין, הידוע כ”הורמון האושר”, תלויים במזונות שאנו צורכים. כדי להגדיל את רמות הסרוטונין, כדאי לשלב מקורות חלבון באיכות גבוהה ותפריט עשיר בויטמינים ומינרלים, כמו ויטמין B6 הנמצא בבננות ובטטות. צוותים עסקיים שישקלו להציע חטיפים בריאים במשרד, כמו מזונות עשירים באמיתות תזונתיות, עשויים לגלות שיפור ניכר במצב הרוח ובשיתוף הפעולה בין העובדים.
אתגרים תמיד יהיו, ואין ספק שניהול זמן הוא המשאב החשוב ביותר עבור בעלי עסקים. אך ישראלים רבים כבר גילו את ערך ההכנה המוקדמת. התארגנות מראש וסידור של קופסאות עם חטיפים בריאים או ארוחות עשויות להפחית את הפיתוי למזון מעובד. במצבים אלה, יש לחשוב על פתרונות פשוטים כמו קניית פירות קפואים או ירקות חתוכים, שזמינים לשימוש בכל שעה ביום. פתרונות כאלה לא רק חוסכים זמן, אלא גם מפסיקים את המעגל של אכילה של מזון לא בריא, שמוביל לעייפות ומוריד את המוטיבציה.
כחלק מהתוכנית לתזונה נכונה והשפעתה על מצב הרוח והאנרגיה, ניתן לשלב גם תרגול גופני. פעילות גופנית משחררת אנדורפינים, אשר ידועים כמעוררי מצב רוח. אם מדובר בהליכה קצרה במהלך שעות העבודה או אימון במכון כושר, כל פעילות פיזית תורמת לשיפור במצב הרוח ובאנרגיה של כל עובד. יש לבחון את האפשרויות להקצות זמן לפעילויות גופניות כחלק מתפיסת השעות עבודה שלנו, אפילו באופן חלקי.
לדוגמה, ניתן לארגן קבוצות ריצה או יוגה במהלך זמן הפסקה, ואף לתת לעובדים אפשרות לבחור את הפעילויות המועדפות עליהם. פעילות כזו אינה רק משפרת את הבריאות הפיזית, אלא גם מחזקת את הקשרים החברתיים בין העובדים, וזהו דבר בעל ערך עשיר בפני עצמו.
לסיכום, התזונה שלנו היא משפיעה באופן ישיר על מצב הרוח והאנרגיה שלנו, והשפעה זו חלה על כל היבט בעסק. כתוצאה מכך, תכנון נכון של תפריט יום העבודה, שילוב חטיפים בריאים ופעילות גופנית מוכיחים את עצמם כמרכיבים משמעותיים לשיפור האווירה וביצועי העובדים. אנו מתמודדים עם הרבה אתגרים בעסק, ולכן כדאי להשקיע בתזונה נכונה והשפעתה על מצב הרוח והאנרגיה. השינוי המתבקש הוא של צעד קטן, אך ההשפעה יכולה להיות עצומה. ההמלצה היא להתחיל לאט ולהתנסות ביישום של עקרונות אלו בעסק שלנו, ולהרגיש את השינוי המוחשי מיום ליום.